Al ruim 20 jaar kom ik zeker 2x per jaar in China om onze fabrikanten te bezoeken. Tijdens een reis bezoek ik ook altijd de Canton Fair, loop ik een dag rond op de grondstoffenmarkt en bezoek vaak nog een nieuwe fabriek om te kijken of dit iets voor ons of onze klanten is.

China is en blijft een overweldigend groot land en de reisafstanden zijn zo groot dat vaak een binnenlandse vlucht nodig is om ergens te komen en 4 a 5 uur in een auto zitten is vrij normaal om ergens te komen.

Onze vaste fabrikant J. ken ik al vele jaren en samen met, eerst zijn zus, en nu met zijn dochter runt hij het bedrijf. Er zijn ongeveer 50 medewerkers in dienst en zij produceren onze tassen. Daarnaast zijn nog een aantal fabrikanten waar wij veel contact mee hebben en waar ook orders naartoe gaan. Maar met J. werk ik al jaren vrij intensief samen.

Het hele jaar door plaatsen wij orders bij fabrikant J. maar door de feestdagen drukte in de laatste 2 kwartalen van een jaar levert dit toch ieder jaar strubbelingen op. Ook daarom is het goed dat ik ieder jaar naar China ga om dit door te spreken. Natuurlijk zijn er ook altijd situaties buiten onze productie om die voor extra ‘alertheid’ zorgen. Denk maar aan de corona restricties, de vastgelopen Ever Given in het Suez kanaal, nu de aanvallen op containerschepen in de Rode Zee, container prijzen en het gebrek aan containers maar vergeet ook niet de Chinese overheid.  We hebben meegemaakt dat een deel van de fabrikanten in China op last van de overheid per direct moesten sluiten. Om een week later weer gewoon open te mogen gaan.  Met deze issues hebben wij te maken.

De volgende reis zal ik meer inhoudelijk vertellen over mijn reis. In april/mei 2024 zal ik weer naar China gaan en fabrikant J. weer spreken. De Canton Fair staat weer op de planning maar ik ga ook een nieuwe fabriek bezoeken in Wenzhou.

Mijn doel van de reis is om goed op de kwaliteit van onze producten te letten en uiteraard kijk ik overal of we meer gebruik kunnen gaan maken van gerecyclede materialen in onze collecties.

Robert Klerk november 2023

Seline Valentgoed